Roskilde Domkirke - UNESCO verdensarv

Roskilde Domkirke har været kongefamiliens gravkirke gennem århundreder og er optaget på UNESCO's liste over verdens umistelige kulturarv. Den røde teglstenskatedral med de mange tilbyggede kapeller og våbenhuse giver et enestående indblik i dansk bygningskunst og historie gennem 800 år.

Kunst
Med Peter Brandes totalindretning af det lille Sankt Andreas Kapel og den 3000 kilo tunge Kongeport i bronze, der begge blev indviet i oktober 2010, er Roskilde Domkirke blevet flere enestående kunstværker rigere.

Kongefamiliens gravkirke

Siden begyndelsen af 1400-tallet har Domkirken været kongeslægtens foretrukne gravkirke. Efter reformationen er alle danske konger blevet bisat her. Men også i middelalderen blev Domkirken benyttet som kongelig gravkirke, bl.a. for Harald Blåtand, Svend Estridsøn og Dronning Margrete I. I alt hviler 39 danske konger og dronninger i Roskilde Domkirke - mange i pragtfulde sarkofager. I 1985 blev en ny kongelig begravelsesplads opført ved kirkens nordvestlige hjørne - her hviler Margrethe II’s forældre, Frederik IX og Dronning Ingrid.
Besøgende kan også opleve en model af det gravmæle, som Dronning Margrethe II og Prinsgemalen en dag skal bisættes i. Gravmælet er designet af den anerkendte danske kunstner Bjørn Nørgaard og udstilles i Sankt Birgittes Kapel.

Berømt barokorgel

Foruden gravkapellerne indeholder Domkirken også smukke træskærerarbejder, en forgyldt altertavle, kalkmalerier og et klokkespil fra middelalderen samt et berømt barokorgel. Det imponerende orgel fra 1554 fremstår efter en omfattende restaurering i 1988-91 som et af Nordeuropas vigtigste, historiske musikinstrumenter.

Besøg:

Skal du besøge Domkirken kan du som regel være sikker på, at Domkirken har åben mandag og onsdag (hele dagen), samt tirsdag, torsdag og fredag indtil kl 13.00. 

Sommer
1. april - 30. september
Mandag - lørdag: kl 10.00-18.00
Søndag: kl 13.00-16.00*
* I juli lukker kirken kl 18.00 om søndagen
 
Vinter
1. oktober - 31. marts
Mandag - lørdag: kl 10.00-16.00
Søndag: kl 13.00-16.00
 

Gudstjenester

Roskilde Domkirke fungerer som en sognekirke og turistattraktion og er ramme om mange gudstjenester og kirkelige handlinger. Turister er velkomne til at deltage i de åbne kirkelige handlinger. Ændringer i turist-åbningstider kan ske med en uges varsel, og det er derfor vigtigt at orientere sig før et besøg i kirken her

 

Del denne side


Adresse & kontakt:

Domkirkepladsen 3,
4000 Roskilde
+ 4546351624
post(at)roskildedomkirke.dk

Hjemmeside

Priser

Voksne:

60 DKK

Børn & unge (0-17 år):

Gratis

Pensionister & studerende:

40 DKK

Grupper (mindst 10 personer):

40 DKK pr. person

Årskort: 150 DKK

Fri adgang for kortholderen + ledsager

Copenhagen Card:

Fri adgang

Entrébetalingen til Roskilde Domkirke inkluderer en guidebog på 48 sider.

Har du børn med, kan I få udleveret vores børneskattejagt i Våbenhuset.