Sorry if you notice any errors on this page - we're updating our design. Thanks for your patience!
Roskilde Domkirke på UNESCO's liste over verdens kulturarv

Roskilde Domkirke - UNESCO verdensarv

Roskilde Domkirke har været kongefamiliens gravkirke gennem århundreder og er optaget på UNESCO's liste over verdens umistelige kulturarv.
Den røde teglstenskatedral med de mange tilbyggede kapeller og våbenhuse giver et enestående indblik i dansk bygningskunst og historie gennem 800 år.

Kunst
Med Peter Brandes totalindretning af det lille Sankt Andreas Kapel og den 3000 kilo tunge Kongeport i bronze, der begge blev indviet i oktober 2010, er Roskilde Domkirke blevet flere enestående kunstværker rigere.

Kongefamiliens gravkirke

Siden begyndelsen af 1400-tallet har Domkirken været kongeslægtens foretrukne gravkirke. Efter reformationen er alle danske konger blevet bisat her. Men også i middelalderen blev Domkirken benyttet som kongelig gravkirke, bl.a. for Harald Blåtand, Svend Estridsøn og Dronning Margrete I. I alt hviler 39 danske konger og dronninger i Roskilde Domkirke - mange i pragtfulde sarkofager. I 1985 blev en ny kongelig begravelsesplads opført ved kirkens nordvestlige hjørne - her hviler Margrethe II’s forældre, Frederik IX og Dronning Ingrid.
Besøgende kan også opleve en model af det gravmæle, som Dronning Margrethe II og Prinsgemalen en dag skal bisættes i. Gravmælet er designet af den anerkendte danske kunstner Bjørn Nørgaard og udstilles i Sankt Birgittes Kapel.

Berømt barokorgel

Foruden gravkapellerne indeholder Domkirken også smukke træskærerarbejder, en forgyldt altertavle, kalkmalerier og et klokkespil fra middelalderen samt et berømt barokorgel. Det imponerende orgel fra 1554 fremstår efter en omfattende restaurering i 1988-91 som et af Nordeuropas vigtigste, historiske musikinstrumenter.

Gudstjenester

Roskilde Domkirke fungerer både som en sognekirke og turistattraktion og er ramme om mange gudstjenester og kirkelige handlinger. Under de religiøse ceremonier som sognekirke såsom gudstjeneste, andagter og andre speciale kirkelige handlinger, er kirken åben for alle. Turister er naturligvis velkomne til at deltage i de åbne kirkelige handlinger, men kongelige kapeller og Domkirkemuseum er lukket. I løbet af de private arrangementer som dåb, bryllup, velsignelser er kirken lukket under handlingen.

Ændringer i turist-åbningstider kan ske med en uges varsel, og det er derfor vigtigt at orientere sig før et besøg i kirken her

Del denne side


Adresse & kontakt:

Domkirkepladsen 3,
4000 Roskilde
+ 4546351624
post@roskil...

Åbningstider: 

Orienter dig gerne før et besøg i kirken her.

Ændringer i åbningstider kan ske med en uges varsel grundet kirkelige handlinger.