Dronningens gravmæle

Besøg broncestøberen bag Dronningens gravmæle

10/2/2019
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

På Industrivej i Roskilde ligger Skandinaviens førende broncestøber, Broncestøberiet Peter Jensen. Senest har broncestøberiet været en del af det særlige hold, som har skabt Bjørn Nørgaards gravmæle til Dronning Margrethe. 

Smuttur fra Roskilde skal trække turister til byen

Roskildes ’Skjoldungestierne’, der går fra Roskilde til Gl. Lejre, er i dag blevet optaget påSmutturen.dk – en liste over 50 unikke, ’hemmelige’ steder i Danmark, som du ikke må gå glip af!

Danmark er dækket af ca. 23 procent natur og mere end 7.300 km kyststrækning, der gemmer på en lang række skønne naturattraktioner, som er ganske gratis at besøge. I den nye inspirationsguide Smutturen.dk finder du 10 steder på Sjælland, som alle rummer et særligt oplevelseselement.

Sjællands hemmelige overraskelser

Blandt naturattraktionerne i guiden er Skjoldungestierne, et netværk af stier på ca. 30 km der går fra Roskilde via Gl. Lejre til Hvalsø. Stierne, der er opkaldt efter kongeslægten Skjoldungerne, bugter sig gennem Nationalpark Skjoldungernes Land og byder, udover masser af frisk luft og motion, på en række fantastiske oplevelser undervejs.

’Da vi for et år siden fik mulighed for at indstille en lokal naturoplevelse til Smutturen.dk var vi slet ikke i tvivl om at byde Skjoldungestierne ind. Skjoldungestierne er med sin unikke kombination af varieret landskab og et væld af kulturhistoriske højdepunkter faktisk en vandring gennem historien. Her kommer du forbi herregårdslandskaber og hyggelige landsbymiljøer og du kan holde hvil på stengærder, ved vandmøller eller gå på opdagelse på en af landskabets mange oldtidshøje. Det er noget helt særligt og faktisk lidt af en perle, som vi gerne vil have endnu flere ud at opleve’fortæller turistchef Mette Holmgren, VisitRoskilde.

Skal tiltrække flere besøgende

Bag Smutturen står Realdania i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og VisitDenmark. Målet med initiativet er at gøre opmærksom på disse særlige steder og naturoplevelser, så endnu flere danskere og udenlandske turister vil besøge dem og få glæde af dem.

Ekspertpanelet bag Smutturen.dk har med 580 indstillinger fra hele landet haft en svær udvælgelsesproces og resultatet er 50 steder over hele Danmark, der både byder på smuk natur og har en masse gratis oplevelser for både børn og voksne.

’Vi tror på, at Roskilde har et stort, uforløst potentiale indenfor naturturisme. Netop derfor har vi også valgt at gøre ’fjord og natur’ til et strategisk indsatsområde, og at Skjoldungestierne optagespå Smutturen.dk bekræfter os blot i, at Roskilde har en natur som er oplevelsesværdig. Derfor vil vi også meget gerne i dialog med private aktører, som kan se en forretningsmæssig mulighed i at få endnu flere ud i naturen – eks. som udvikler af guidede naturture, kajakudlejning, sanketure osv.’fortsætter Mette Holmgren.

Skal generere ny viden

Som en del af indsatsen indsamles besøgsdata fra alle 50 steder. Teledata fra alle stederne kombineret med sensorer på udvalgte steder tæller de besøgende anonymt. Formålet er at få et mere klart billede af, hvor mange mennesker der besøger de gratis, danske attraktioner, og derigennem skabe ny viden og fakta om stedbundne, lokale potentialer rundt om i hele landet. Samtidig kan det være med til at give et billede af, om der er behov for videreudvikling af faciliteter omkring de pågældende steder.

På Smutturen.dk kan du ved hjælp af et Danmarkskort finde de naturattraktioner, der er tæt på dig. Du kan både læse om stederne, se flotte billeder derfra og lave en rejseplan. Sitet kan tilgås fra computer, tablet og telefon og kan både bruges som inspiration og praktisk rutevejledning, når du sidder derhjemme, er i sommerhuset eller langt ude i skoven.

For yderligere information kontakt:

Turistchef, Mette Holmgren M: 31311760
E: mette@visitroskilde.dk