Anemone

Oplev anemonehavet i Boserup Skov på guidet tur

10/2/2019
Foto: Ayo Lismark

VisitRoskilde inviterer igen i år på en særlig vandringepå ’anemonesporet’, med biolig og guide Søren Grøntved. Søndag d. 14. april kan man ved selvsyn se det imponerende anemonehav – og samtidig blive klogere på Nationalpark Skjoldungernes Land.

Kom på anemonesafari i Boserup Skov

Foråret lurer lige om hjørnet, og i Boserup Skov ser vi allerede de første forårstegn. Her blomstrer anemonerne nemlig tidligere og smukkere end noget andet sted i Danmark. Det mente forfatter og samfundsrevser Gustav Wied, og der er noget om snakken. VisitRoskilde inviterer derfor i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land på en særlig vandring på ’anemonesporet’,hvor man ved selvsyn kan opleve det imponerende anemonehav – og samtidig blive klogere på nationalparken.

Det er et helt særligt syn at besøge Boserup Skov i disse dage, for på store områder spreder anemonehavet sig ud og maler skovbunden i de smukkeste farver. I Boserup kan man nemlig opleve hele tre anemonearter samlet på ét sted. Men hvor den hvide er nem at få øje på, der kræver den gule og den blå anemone noget mere ihærdighed at finde frem til. Men de er der, og anemonerne skaber sammen med lærkesporer, kodrivere og vorterod et spektakulært forårssyn, som du absolut ikke må gå glip af!

Naturen i Nationalpark Skjoldungernes Land er helt unik og altid et besøg værd, men helt specielt i denne tid hvor anemonerne står i flor og på skovbunden skaber et farvespil, der minder om det japanske kirsebærtræs-fænomen, Sakura. Det historiske landskab får i disse uger tilføjet en ekstra farverig dimension, der giver muligheder for en helt særlig naturoplevelse. 

Med guide eller gå selv

VisitRoskilde har derfor i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land taget initiativ til en guidet tur langs ’anemonesporet’ i Boserup Skov. På turen får du mulighed for på tæt hold at opleve det smukke anemonehav og lede efter den helt særlige blå anemone. Biolog og bestyrelsesmedlem i Nationalpark Skjoldungernes Land, Søren Grøntved, vil undervejs på turen fortælle om anemoner og en lang række øvrige forårsblomster, ligesom der gives en introduktion til det særegne ved nationalparken.

Den guidede tur finder sted i slutningen af april og billetter koster 49 kr. pr. voksen, børn ml. 0-13 år er gratis. Billetter kan købes på visitroskilde.dk. Der vil undervejs være rig mulighed for at tage billeder af anemonehavet – del gerne dine billeder via tagget #anemonehav og #anemonesporet.

Vil du opleve anemonehavet på egen hånd, så kan du downloade et kort med anemonesporet på visitroskilde.dk

For yderligere information.:

Louise Faber, Turismekoordinator i VisitRoskilde

E-mail: louise@visitroskilde.dk

 

 

FAKTA:

  • I 1902 skrev Gustav Wied i sin roman ’Knagsted’, at anemonerne i Boserup Skov blomstrer tidligere og smukkere end noget andet sted i Danmark. Wied boede fra 1898-1914 i Roskilde og ligger i dag begravet på Gråbrødre Kirkegård.

  • Der findes i dag 4 forskellige anemonearter i Danmark: Hvid, gul, blå og blegblå. Den blegblå vokser kun på Bornholm og den blå findes kun i gamle løvskove.

  • Anemoner er giftige – men en yndet yndlingsspise for rådyr. I løbet af foråret kan man ofte se større bare pletter i skovbunden, hvor rådyrene har spist anemonerne.

  • I gamle dage mente man at anemoner kunne kurere malaria.

  • Der er skrevet flere sange om anemoner herunder ’Den blå anemone’ af Kaj Munk.

  • Anemoner kan som regel ses i Boserup fra slutningen af marts til starten af maj. Højdepunktet er midten af april.