Why lokale råvarer

RO:KOST Kernefortælling: Jordforbindelse

9/19/2019
Foto: VisitRoskilde

Det kan smages, når fødevarer er dyrket i kærlighedens muld
Tag på eventyr i dit lokale spisekammers historiske guld

Igen i år slår Roskildes restauranter dørene op for RO:KOST Madfestival - en uges madoplevelser i de lokale råvarers tegn. I uge 41 hylder RO:KOST Madfestival og Roskildes bedste restauranter for 6. år i træk de mange lokale fødevarer, som produceres i nærområdet.

Det kan smages, når kokke og tjenere selv har hentet svampe, ramsløg eller granskud hjem fra mark og skov. Når bryggerne har kælet for de gyldne dråber i glasset, eller kokken er klatret højt op i pæretræet på restaurantens terrasse for at høste kronen på værket af en desserttallerken. Når fødevarer er dyrket af lokale ildsjæle drevet af lyst.  
Det kan smages, at bierne har hentet deres gyldne støv fra nærtliggende blomstermarker, at fasaner, harer, agerhøns eller råvildt er fanget ind fra restaurantens naboskov. At kødet er landet på tallerkenen efter bæredygtige benspænd, hvor hele dyret bruges from nose to tail. Det sætter spor i smagen, når dyrkningen af fødevarer er noget, mennesker dvæler ved, eksperimenterer med, fordi de ikke kan lade være, og fordi de brænder for at gøre en reel forskel for klimaet. Da bliver fødevarer mere end mad – da bliver fødevarer fortællinger, der skaber jordforbindelse.

Mad og madkultur kan og bør spille en rolle i den grønne omstilling, der er nødvendig for vores klima. Det gør den naturligt i Roskildes lokale spisekammer.
Her vokser fødevarer frem af markernes fuldfede historiemættede muld. Her har egnens folk siden tidernes morgen fremelsket levebrød. Mad har bundet folket sammen i generationer, som den gør det i dag. På skuldrene af fortidens guld arbejder stærke lokale kræfter på at holde liv i ældgamle sorter og traditioner, fremelske sublim smag, unikke oplevelser på naturens egne præmisser. Nu inviterer de dig til at være med.

Det kan smages, når fødevarer er dyrket i kærlighedens muld. Når mad nydes omfavnet af landskabet, den er rundet af. Roskildeegnens bakkede landskaber er et mekka af næringsrige rødder, fuldfede kornsorter, vilde dyr, bær og frugter dyrket bæredygtigt i rig og smuk natur. Respekt for naturen er grundaksen for de lokale producenter, der samles om at holde liv i egnens unikke spisekammer. Sådan kan mad være motor for meningsfulde fællesskaber.

RO:KOST skaber sammenhængskraft og stærke møder mellem mennesker.
Hvem skal du have med på opdagelse i Roskildes spisekammer?
Hvem har du lyst til at dele unikke lokale madoplevelser sammen med?