Vikingeskibsmuseet

I vikingernes kølvand

Havhingsten fra Glendalough - Vikingeskibsmuseet

Vikingeskibsmuseet

På Vikingeskibsmuseet i Roskilde kan du opleve de fem verdensberømte vikingeskibe fra Roskilde Fjord. De næsten 1000 år gamle skibe er udstillet i Vikingeskibshallen og står som sorte silhuetter med fjorden som levende bagtæppe. Du kan også gå i vikingernes spor i fjordlandet. 

Foto: Leon Vranov

Lad historien begynde

Start dit besøg med at se introduktionsfilmen og skibenes historie fra udgravningen i 1962 til de sejlende rekonstruktioner i fuld størrelse. Historien om de fem vikingeskibe fortsættes i særudstillingen ”I Vikingernes Kølvand”, en fortællingen om, hvordan de fem Skuldelevskibe har formet Vikingeskibsmuseet: Hvordan det enestående fund har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark, og været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion og sejlads. 

Foto: Vikingeskibsmuseet

I vikingernes Kølvand

I 1962 kom resterne af fem vikingeskibe op af dyndet på bunden af Roskilde Fjord. Fundet vendte op og ned på vores viden om Nordens maritime kultur, og åbnede døren ind til verden i vikingetiden.

Særudstillingen I Vikingernes Kølvand er fortællingen om, hvordan de fem Skuldelevskibe har formet Vikingeskibsmuseet: Hvordan det enestående fund har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark, og været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion og sejlads.

Med udstillinger giver vi et kig bag kulissen. Og viser, hvordan det mangeårige arbejde med skibene har skabt et arbejdsmiljø, der bygger bro mellem forskere, håndværkere og sejlere.

Foto: Werner Karrasch

Stig ombord

Vikingeskibsmuseets nye udstilling giver museets besøgende lov til at få oplevelsen af at stå til søs i et vikingeskib i fuld størrelse. Herfra er der udsyn til det omskiftelige hav og den fjerne horisont. Projektioner gør væggene omkring skibene levende og følger skibenes rytme i bølgerne. Solens og månens gang over himlen styres af 30 LED lamper: Lyset lægger sig som et hvælv af skiftende farver over rummet, og lyskegler mødes i en svævende stjernehimmel. 
De mange lyde - mastens knirken, skibsskrogets knagen, vindens susen, skippers kommandoer og de rytmiske bølger, der slår mod skibssiden, er reallyde optaget på vikingeskibsrekonstruktionerne Havhingsten og Ottar, under deres togter i al slags vejr.

Adresse og kontakt

Vindeboder 12
4000 Roskilde
Tlf: +45 46300200
E-mail: museum@vikingeskibsmuseet.dk
Web: www.vikingeskibsmuseet.dk

 

Priser

Voksen: 110 DKK - 150 DKK

Børn og unge under 18: Gratis

Studerende: 90 DKK - 110 DKK

Få 50% rabat på din entrébillet til museet. Den normale entrépris - uden fratrukket rabat - fremgår af skemaet her

Åbningstider

01/01-30/04 10.00-16.00
01/05-20/10 10.00-17.00
21/10-30/12 10.00-17.00

Udvidet åbningstid i påsken

13/04-22/04 10.00-17.00
   

Café Knarr

Caféen er en del af Vikingeskibsmuseet og ligger på Museumsøen med udsigt til bådeværftet og de mange smukke træskibe, der ligger på land for vinteren.

Offentlige rundvisninger på Vikingeskibsmuseet (engelsk)

Vild med viden om vikingernes skibe? Tag med på en engelsk rundvisning i Vikingeskibshallen hver dag kl. 13.00 eller 15.00

I Roskilde bliver du klogere - læs historierne her

Foto: VisitRoskilde