Solnedgang på en sommeraften

10 TIPS: Få det bedste af sommeren i Roskilde

Foto: Michael Bülck

Besøg Roskilde og oplev naturen og kulturen i vores historiske by. Sommeren gør græsset grønt, haven varm, stranden nødvendig - og du kan cykle til alt. 

Vi har udvalgt nogle af de bedste steder, hvor du kan opleve byen og landskabet blomstre. 

1. Strand – Håndklædet på bagagebæreren og afsted! 
Bevæger du dig ad Frederiksborgvej langs Roskilde Fjord, kommer I til Vigen Strand. Det blå flag og de grønne omgivelser vidner om et hyggeligt sted, hvor I kan bade, spise is og slentre langs vandkanten. Besøg Restaurant Vigen og læg mærke til udsigten over Roskilde by, fjorden og domkirken.
2. Outdoor aktiviteter
Kom ud og oplev den fantastiske grønne natur omkring Roskilde og det mørkeblå hav i fjorden.
3. Få unikke oplevelser i naturen 
Ved Himmelsøen og Lynghøjsøerne kan du vandre eller løbe på stier i et smukt naturlandskab. Du kan kigge på fugle og fiske fra bredden!
4. Picnic & cykelture
I Roskilde kan I nyde sommeren i både Folkeparken og Byparken. Mellem smukke søer og store træer kan I nyde sommersolen fra en af de mange bænke eller på græsset. Begge parker er blot 10 minutters gang fra centrum og Roskilde Fjord. Ønsker man at få gang i benene og jernhesten, findes der mange gode cykelruter omkring roskilde, hvor man kan tag en lille picnic kurve med og nyde naturen.
5. Vikingeværksteder, is og fjord 
Roskilde Havn summer altid af liv, og især om sommeren er udsigten over Roskilde Fjord et must-see. Her kan I købe store is eller blot nyde jeres egen medbragte mad ved en af bænkene langs havnekajen. Oplevelseshavnen byder på sjov for de små med mulighed for krabbefangst! Hele sommeren kan I booke 1-times sejladser med vikingeskibe, så besøg endelig vikingeskibsmuseet for enden af havnen!
6. Ud i det grønne i nationalparken 
Bøgen er sprunget ud, og forårets anemoner trækker sig tilbage. Hylden blomstrer, og det er nu, I kan plukke blomsterne til hyldeblomstsaft. Boserup Skov er en del af Nationalparken Skjoldungernes Land og Boserup Skov har hele 13 seværdigheder. Heriblandt kan nævnes Lerskrænten, Boserupgård Naturcenter, Stilleskov og Kattingesøerne. Boserup er kendt for sine fine vandre-, og cykelruter, shelterpladser, bål- og grillpladser og den såkaldte  ’Midgårdsorm’  (en ikke-røre-jord-sti).
7. Snup en bid mad under åben himmel 
Det gode ved at bo i et land, hvor vintermånederne er mange er, at en lykkefølelse nærmest kan fylde os, når solen titter frem fra en skyfri himmel eller gennem skyerne. Sommeren er startet tidligt i år, så at sidde udendørs og nyde en bid mad eller noget koldt at drikke er uvurderligt! Man kan på udendørs terrasser, gårdhaver, gågader og torve nyde den danske sommeraften og flere steder nyde den smukke grønne udsigt!
8. Rabalderparken – leg for alle aldre
Rabalderparken er åben for alle og gratis. Her er der plads til sjov og leg for børn og voksne i alle aldre - giv jer i kast med trampolinspring og fitness eller tag en afslappende tur i en hængekøje. Rabalderparken ligger i Roskildes nye bydel, Musicon, og her er der rig mulighed for både fysisk udfoldelse og hyggelig afslapning. Rabalderparken har vundet tre priser; Byplanprisen (2012), Bæredygtig Beton Prisen (2013) & Børnenes Rekordbogs Pris (2013) og er i rivende udvikling!
9. Sct Hans Have – En hemmelig oase med lækkerier 
Caféen Sct. Hans Have er en yndet oase at opholde sig i, når man har brug for at koble af fra hverdagen. En gåtur fra havnen på 10 minutter leder jer gennem Kællingehaven og ud til Sankt Hans Hospitals arealer, hvor I bl.a. finder Sct. Hans Have. Drik kaffe, nyd en forfriskende læskedrik, spis kage eller en let tapas tallerken fra cafeen. I det store drivhus produceres grønne råvarer til brug i caféen, og I kan købe økologiske urter til udplantning.
10. Gråbrødre Kirkegård – smuk allé og flor af Rhododendron 
Gråbrødre Kirkegård er en velbevaret kirkegård, som bestemt er et besøg værd. Fra hovedindgangen opleves den smukke lange allé, som fører direkte op til kapellet fra 1800-tallet. Kirkegården er en hemmelig grøn oase, på trods af, at den ligger lige ved siden af Hestetorvet og Roskilde Station. Tag en tur herind og udforsk historien med de kendtes gravsteder eller slap af på græsset under de store træer og nyd synet af forsommerens enestående flor af Rhododendron.