HELLIG KORS KILDE - KONGELIG HOFLEVERANDØR

 Vidste du, at Hellig Kors Kilde har været kongelig hofleverandør og også kaldes "Kongens Kilde"?

Vandet i Roskilde har altid været anset for noget særligt, og de mange kilder har haft forskellige formål. Men vidste du, at Hellig Kors Kilde har været kongelig hofleverandør og også kaldes "Kongens Kilde"?

Kong Frederik d. 4. blev i 1729 syg, og lægerne kunne ikke stille noget op. De foreslog derfor, at han fik vand fra den gamle helligkilde i Roskilde. Vandet blev hentet, og kongen blev rask.
Fra den tid og frem til 1847 blev der hver uge hentet vand fra kilden til hoffet. Ved en 10-personers frokost d. 1. augsut 1771 blev der fx drukket hele 8 flasker Roskildevand. 


Efter koleraepidemien i 1853 var der efterspørgsel på rent drikkevand, og der blev opført en pavillon ved Rundetaarn i København, hvor der igen blev solgt kildevand fra Roskildes Hellig Kors Kilde.

Kildernes by 
Det er ikke tilfældigt, at vores by hedder RoskildeRoskilde er nemlig det sted nord for Alperne, der har flest kildevæld, og det er netop disse kilder, byen er grundlagt på. Engang var der i Roskilde hele 12 navngivne kilder, nu er der 8 tilbage.

Læs mere om Roskildes kilder her.