Krukkerne i Roskilde

Per fortæller: Krukkerne på Hestetorvet

Foto: Jesper S. Bendix

På Hestetorvet står de tre krukker, der er udført af Peter Brandes, og som har vagt stor opsigt af god grund.... Læs med nedenfor

Der har været solgt heste på dette sted længe før, torvet fik sit navn. Så sent som i 1845 kan man på kort se, at det er ”Heste Market”.

Jernbanen og byggeriet af Roskilde Station i 1847 førte til, at den store markedsplads blev til et egentligt torv, og allerede ved folketællingen 1850 bruges navnet Hestetorvet. Der blev stadig solgt kreaturer og heste langt op i forrige århundrede. Hestene blev efterhånden fortrængt af helt andre hestekræfter, og i 1961 gik gravemaskinerne i gang med udgravning til det store parkeringsanlæg.

Leverpostej og 1000 års jubilæum:

I 1992 udskrev Roskilde Kommune en konkurrence om en ny udformning af Hestetorvet. Torvet kom til at virke lidt tomt, men så kom Elsebeth Stryhn ind i billedet. Hun var født på Frederiksberg, men overtog ledelsen af sin fars leverpostejsfabrik i Himmelev, hvor hun blev direktør i 1978. Familiens tilknytning til byen er dog lidt større end almindelig kendt. Elsebeths far Henry Stryhn flyttede leverpostegsproduktionen til Himmelev i 1956, var født i Frederikssund i 1907. Hans forældre flyttede til Ringstedgade 10 i 1908, hvor de åbnede en tricotageforretning, som de drev i 10 år. Roskilde er altså Elsebeth Stryhns fars barndomsby. I forbindelse med at Roskilde fejrer 1000 års jubilæum i 1998 skænkede Stryhns A/S de tre krukker, der nu udsmykker Hestetorvet.

Forening af et religiøst budskab og almindelig hverdag:

De tre krukker, der er udført af Peter Brandes, vagte stor opsigt af god grund. Der blev slået flere verdensrekorder, da de 5 meter høje krukker blev fremstillet. Det er dog trods alt nok de færreste, der får samme oplevelse, når de ser de store krukker, som Henrik Most fra Kristeligt Dagblad beskriver i en kronik i anledning af opstillingen i 1999: ”forening af et religiøst budskab og almindelig hverdag”. Han har dog helt ret i, at den ellers anonyme plads fik et naturligt samlingspunkt.

Et meget sympatisk træk ved krukkerne er desværre svært at se, da det er skrevet på indersiden: her står navnene på alle medarbejderne på Stryhns fabrik. En fin gestus overfor dem, der har bidraget til virksomhedens overskud.

Om Per Stenholdt
Jeg hedder Per Stenholdt, er født i Roskilde og har fra dreng været interesseret i byens historie. Jeg er uddannet cand. mag. i historie og samfundsfag fra RUC. Jeg har en kort periode været ansat på Roskilde Museum, hvor jeg gennem mine arbejdsopgaver lærte at læse gotisk håndskrift. Siden jeg blev pensioneret, har jeg brugt mange timer på byens historie, især via de kilder der er blevet tilgængelige de senere år på "nettet", eksempelvis ejendomsbeskrivelser, gamle kort, kirkebøger og gamle aviser.