Lovise Kilde

8 historiske kilder i Roskilde

Foto: Gitte Nielsen

Der er tre temaer, du støder på igen og igen, når du besøger Roskilde. Der er kunst og historiske bygninger overalt i gadebilledet, de berømte kilder, byen er grundlagt på – og den smukke fjord kun få skridt fra centrum. Og du kan opleve det hele på gåben.

Engang var der i Roskilde 12 navngivne kilder, nu er der 8 tilbage. Roskilde indtager førstepladsen nord for Alperne, når det gælder en by med mange kildevæld. Ud over de 8 navngivne kilder, er der kilder ved fjorden og rundt omkring i byens haver. Vi har listet dem alle nedenfor - så udforsk Roskildes kilder når du alligevel er på tur i vores historiske by.

Lovise Kilde

Lovise Kilde mellem klostermarken og det åbne areal i Folkeparken. Kilden er formentlig døbt omkring år 1840 efter Lovise von Wimpffen (Susanne Lovise Christiane von Wimpffen) konventualinde ved Roskilde Kloster, som selv gav kilden navnet. Kilden var indrammet af en lille stensætning foran en lille jordhøj, men allerede omkring 1900-tallet var stensætningen ødelagt. Lovises brordatter Louise Wilhemine Elisabeth von Wimpffen som også var konventualinde sørgede for en restaurering af stensætningen.

Kilden uddøde i 1930’erne i takt med, at vandstanden i Roskildes undergrund faldt. Det var først omkring 1983 at kilden igen gav vand, af sig selv. Ved den opdagelse, valgte man at sløjfe den gamle stensætning og etablere en ny udformning af kildens udløb. I 1986 stod den ’nye’ kilde færdig med rent kildevand, der løb ud over den store møllesten, som var en gave fra Knud Tholstrup

Læs mere om Lovise Kilden her

Klosterkilden

Klosterkilden befinder sig i området bag det gamle Sct. Maria Hospital og tæt på muren ved Roskilde Kloster. Kilden har haft mange navne inden det officielle; ’Klosterkilden’, herunder ’Sortebrødrekilden’, ’Apotekerkilden’ og ’Holger Dracmanns Kilde’/’Drachmannskilden’.

Kilden var oprindeligt meget vandrig, men tørrede ud i 1950’ernes begyndelse, efter at have været brugt som drikkevand, vand til madlavning og vand til tøjvask i mange år.

Kilden fik nyt liv i starten af 1970’erne, da Roskilde fik sit vand fra Hornsherred og grundvandet steg igen. Kilden blev fredet i 1983 og senere restaureret i 1985 og ser stadig sådan ud i dag. Den giver ca. 2000 liter vand i døgnet.  

Skt. Gertruds Kilde

Skt. Gertruds Kilde ligger på Frederiksborgvej overfor Klostervang. Kilden har fået dens navn efter Sct. Gertruds Kloster, som man egentlig ikke ved ret meget om. Sct. Gertrud var skytshelgen for de syge, fattige og vejfarende.

Kilden døde i 1934 pga. en nærliggende vandboring, som sugede al vandet væk fra kilden.

Da vandstanden steg igen i 1974, levede kilden op igen og blev senere reetableret i en moderne udformning (1986). Vandet kan ikke drikkes i dag.    

Læs mere om Skt. Gertruds Kilde her

Skt. Ibs Kilde

Skt. Ibs Kilde var ligesom ’Helligkors Kilden’ og ’Skt. Hans Kilden’ hellig. Kilden har ligget tæt på en kirke (Skt. Ibs Kirke), hvor det siges, at man passende kunne bringe et pengeoffer til kirken, som tak for helbredelsen. Kilden er opkaldt efter apostelen Jakob den ældre, hvor Ib er den danske form for Jakob. Kilden ligger ved resterne af Skt. Ibs Kirke (der er kun kirkeskibet tilbage) ved Skt. Ibs vej. Karakteristisk for kilden er, at kildevandet farver sine omgivelser okker-brunlige, samt har en lidt fedtet smag og konsistens. Henrik Behrmann nævner i 1832, at kilden gav 500 liter vand i timen.I 1957 var kilden helt tør efter en boring ved Haraldsborg. Herefter prøvede man at tilføre vandværksvand til kilden, men det var alt for dyrt på det tidspunkt. I 1974 fik den boring ved Haraldsborg renset filtrene også kom der endelig vand i kilden igen. I 1986 istandsatte man kilden og det lille anlæg omkring den og sådan ser kilden også ud i dag. 

Læs mere om Skt. Ibs Kilde her

Skt. Hans Kilde

Skt. Hans Kilde var ligesom ’Helligskors Kilden’, en hellig kilde med helbredende egenskaber. Kilden har fået sit navn efter Johannes Døberen – Hans er sammen med Jens og Jon den danske form for Johannes. For at drikke af det hellige vand, skulle man følge nogle regler. Reglen var, at man skulle drikke det af et helt nyt lertøj i form af en krukke og derefter slå det i stykker og smide skårene i kilden – hermed kunne ingen andre drikke af det samme lertøj og dermed undgik man at blive smittet med sygdom af andre.

Blandt rester af skår fandt man to næsten hele krukker, som i dag befinder sig på Nationalmuseet. Det var maler Ehlers der fik dem bragt dertil og de to krukker regnes for at være noget af den fineste keramik fra omkring 1300-tallet.

Kilden fremstår i dag som en grotte, ligesom den gjorde tilbage i 1834.

Læs mere om Skt. Hans kilde her

Maglekilde

Magle betyder ’stor’, og Maglekilden er bestemt også den kraftigste kilde i Roskilde og er beliggende på Lille Maglekildestræde. Kildens udløb har form af et løvehoved, mens det er havguden Neptun, som krænger kæberne op, så vandet kan løbe frit. I 1832 blev det målt, at kilden gav ca. 82.000 liter vand i timen, hvilket altså er meget mere end de 15.000 liter i dag. Maglekilden er altid blevet set som den mest vandrige kilde i Roskilde.

I 1842 blev der bygget en vandkuranstalt og en sodavandsfabrik. Vandkuren slog aldrig rigtig igennem og blev derfor hurtigt nedlagt. Sodavandsfabrikkens gamle bygning blev revet ned i 1972. I 1974 blev kilden restaureret og derefter fredet.

Kildehuset:

Kildehuset er fra 1972 og står som hovedtræk stadig sådan i dag, dog med en del vedligeholdelse og renoveringer i årenes løb.

På toppen af Kildehuset ses en ’Søjomfru’ som er beskytteren af det ferske vand.

Hun bærer en dunhammer i sine arme og hendes hale ender i et trefliget blad.

Læs mere om Maglekilde her

Rektorkilden

Rektorkilden befinder sig i haven bag den gamle rektorbolig på Skolegade. Kilden forsvandt i 1832 og blev erstattet af et blomsterbed, men senere hen sprang den igen og det nuværende udseende menes, at være blevet etableret omkring slutningen af 1800-tallet. På stenen over kilden kan man tydeligt læse, at det står ”Kirstens Kilde”, hvilket rektor Hauch omdøbte den til efter han fik sit første barnebarn Kirsten. Kilden hedder dog officielt Rektorkilden.

Kildens vand er i dag forurenet og bør derfor ikke drikkes. Vandspejlet på kilden er dækket af grønt snask og blade det meste af året og har måske derfor mistet dens idyl en smule.

Læs mere om Rektorkilden her

Helligkors Kilde

Ved Kildegården på Helligkorsvej ligger Helligkors kilden, som anses for at være Roskildes mest ’berømte’ kilde. Kilden var kendt for sin helbredende kraft og skulle efter sigende have helbredt Kong Frederik 4. for sygdom tilbage i 1729. Kilden blev derefter udnævnt til ’Kongelig Hofleverandør’ af Roskildevand, hvilket holdte helt indtil lidt efter Christian 8’s tid.

Efterfølgende blev kildens vand solgt i København og man forsøgte sig også med at etablere en sodavandsfabrik, som endte med at blive for meget for den gamle kilde og i 1886 sluttede det. I 1906 blev der rejst et monument på stedet, hvor den hellige kilde havde været, som professor Jacob Kornerup tegnede efter dette blev bestemt i byrådet. Monumentet får vand fra Roskilde Vandværk, som blev bygget ved siden af kilden i 1980. I fremtiden håber man at kunne få monumentet restaureret og dermed også få tilført vand fra den gamle kilde igen.  

Læs mere om Helligkors Kilde her