Vikingeskibe i Roskilde havn

SKIBE BLEV ROSKILDES FORSVARSVÆRK

Foto: Dorte Hedengran

Du kender måske godt Vikingeskibsmuseets fem Skuldelevskibe - men hvad er egentlig historien bag?

I den sene vikingetid etableredes et system af spærringer i Roskilde Fjord, der gjorde det muligt at kontrollere søvejen til en af Danmarks største konge- og kirkebyer. Tre udtjente skibe slæbtes ud til det smalleste sted ud for landsbyen Skuldelev. Skibene fyldtes med sten og blev sænket i Peberrenden, den mest direkte rute til Roskilde. Efter 20 år blev spærringen yderligere forstærket med endnu to skibe og dermed var et effektivt forsvar skabt i fjorden.

De fem skibe blev fundet og udgravet 1957-59 og 1962. Vikingeskibsmuseet blev siden etableret som et levende museum, hvor gæsterne kunne følge med i konserveringsarbejdet af det fantastiske fund - og ikke mindst gå i dialog med museets medarbejdere under processen. Den tilgang til museumsoplevelsen er sidenhen videreført på Museumsøen, hvor du den dag i dag kan følge arbejdet i værkstederne og få den direkte fortælling om håndværket fra museets medarbejdere.

Vikingeskibsmuseet har gennem årene bygget nøjagtige kopier af de fleste af Skuldelevskibene, og særligt berømt er nok krigsskibet 'Havhingsten fra Glendalough', der 2007-08 foretog et togt til Dublin, hvor det oprindelige skib blev bygget.