Verdensarv - og hvad betyder det så?

Foto: VisitRoskilde

Roskilde Domkirke er på UNESCO’s verdensarvsliste. Det er vi stolte af og skilter gerne med det, når vi fortæller om Roskildes herligheder. For hvem vil ikke gerne opleve en verdensarv?

Men hvad er en verdensarv egentlig? Og hvad kvalificerer til en placering på den anerkendte liste, der i dag tæller ca. 1000 steder rundt om i verden (heraf 8 i Danmark)?

Vi har spurgt David Høyer, formidlingsansvarlig og UNESCO site manager ved Roskilde Domkirke.

Fortæller menneskets historie
En verdensarv er ikke et kvalitetsstempel, der rangerer populære turistmagneter, som vi kender det fra Michelin-stjerner. Det er et bevaringsværdigt sted på kloden, der rækker ud over de nationale fortællinger. En kulturarv, vi skal beskytte og bevare for eftertiden, fordi den er vigtig i fortællingen om menneskets historie. Mennesker kommer og går, men monumenterne består. De er fysiske vidnesbyrd om den lange vej, vi er kommet i dag. Og det værner verdensarven om”, fortæller David Høyer.

Derfor er det heller ikke Roskilde Domkirkes status som kongelig gravkirke i sig selv, der gør den til verdensarv – men arkitekturen. At den er skabt i forskellige stilarter, der er bygget sammen op gennem tiden – og giver et unikt indblik i byggekunstens historie. Det har universel værdi.

Men en verdensarv er ikke altid noget, vi forbinder med noget positivt”, forklarer David Høyer. Den kan også være en påmindelse om noget, vi mennesker ikke skulle have gjort. Derfor er et sted som koncentrationslejren Auschwitz i Polen også på listen. Den symboliserer noget smerteligt, men er i høj grad et symbol på det 20. århundredes historie. Og det gør den værd at bevare.

Verdensarv i fare
Men selv om intentionen netop er at bevare og passe godt på verdensarvene, er det mange steder en umulig opgave, når naturkatastrofer eller krig truer med at beskadige eller i værste fald udslette arven. Det skete for Buddhastatuerne i Bamyan i Afghanistan – og det er sket for mange af fortidsminderne i Syrien. Andre steder er byudvikling synderen, når økonomiske interesser vægter højere end at bevare sin status som verdensarv, som Dresden i Tyskland er et eksempel på.  

I Roskilde passer vi godt på vores verdensarv. Og det har vi tænkt os at blive ved med. For byens, for kongernes, for verdens -og for din skyld.

Vidste du at...

Verdensarvskonventionen så dagens lys i 1972 – og bygger på tanken om, at der er steder i verden, der er så vigtige, at de skal bevares for eftertiden. Kimen blev lagt allerede i 60’erne, hvor Abu Simpel templet i Egypten var i fare for at blive oversvømmet af Nilen i forbindelse med byggeriet af Aswan-dæmningen. Med hjælp fra FN-organisationen UNESCO blev bygningsværket flyttet væk fra farezonen – og vejen var banet for en mellemfolkelig indsats, der i dag tager vare på menneskehedens fælles kulturarv.

Guide til grupper

Bestil en guide til at give jer en rundvisning I Roskilde Domkirke. Via linket kommer du til forespørgselsskemaet. 

Foto: Frida Gregersen

Verdensarvssteder i Danmark

Jellingmonumenterne
Roskilde Domkirke
Kronborg
Christiansfeld
Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland
Ilulissat Isfjord 
Vadehavet
Stevns Klint