lokale råvarer

Lokale producenter RO:KOST 2019

Foto: VisitRoskilde

De mange lokale producenter, som man finder i Roskilde og omegn gør det med øje for kvalitet, ærlighed og med stor kærlighed. På ROskildes madfestival vil du kunne smage på lokale producenter fra alle kategorier.    

Hvornår er noget lokalt? For os betyder lokale fødevarer en ærlig og bæredygtig madkultur med kvalitet og god smag i centrum. Selvom de lokale fødevarer, som indgår i restauranternes RO:KOST menuer, primært bliver produceret lige udenfor Roskilde bygrænse, vil du også blive præsenteret for kvalitetsråvarer fra resten af Sjælland. Vi mener nemlig, at lokale fødevarer handler mere om gennemsigtighed og kvalitet end antal kilometer.

Nedenfor finder du information om de mange lokale producenter som bliver brugt af restauranterne i deres RO:KOST menuer

Producenter som restauranterne bruger under RO:KOST Madfestival

Birthesminde

Tempelvej 14
4390 Vipperød

Familiegården Birthesminde er et økologisk landbrug baseret på helhedstanken om at tage størst muligt hensyn til dyrevelfærd og bæredygtighed i produktionen af kød og afgrøder. Gården ligger i et naturskønt område i bunden af Isefjorden tæt på Holbæk og Roskilde. På Birthesminde er der gæs, høns, ænder og køer. Derudover er gårdens store passion ungarske uldgrise og sortbrogede landracegrise. Grisene har masser af plads på friland og i skove, hvor de finder naturlig føde. Alle dyr lever et frit og værdigt liv fra fødsel til de bliver slagtet.

Brogaard

Fårevejle Kanalvej 47,
4540 Fårevejle

Boje Skytte, Brogaard, er en pioner inden for økologisk produktion. Persillerod, rødbeder, økologiske gulerødder og øko-kartofler er i dag hovedafgrøderne på Brogaard. Brogaard er fx COOP’s eneste leverandør af økologiske og konventionelle pastinakker, persillerødder og rødbeder. Derudover har Brogaard gennem 20 år forpagtet 125 ha jord, som tilhører Dragsholm Slot, og som nu er omlagt til økologi.

Copenhagen Goat Milk

Roskildevej 603,
4174 Jystrup

Et lille, anderledes landbrug, som ligger i det naturskønne Jystrup. Her bliver holdt geder og deres mælk er af den fineste kvalitet. Dette sikres bl.a. ved at give gederne en så stressfri tilværelse som muligt. Af gedernes mælk produceres fransk inspireret oste og gelato-is i eget gårdmejeri. Produkterne kan købes i gårdbutikken som har åbent eftermiddag onsdag – fredag og i weekenden kl. 11-16.

D´øl

Osmosevej 10,
4320 Lejre

D’øl er et mikrobryggeri beliggende i Lejre. Stifterne bag brænder for at give folk en
autentisk oplevelse af at være tæt på produktionen, processen, råvarerne og bryggerne – og ikke mindst give kunderne en faglig indsigt i en glemt og stolt håndværkstradition.

Dansk Tang

Annebergparken 28B,
4500 Nykøbing Sjælland

Specialiseringen hos Dansk Tang er levering af frisk tang direkte fra havet. Man kan vælge mellem 15 typer af tang, som alle bliver leveret, mens de stadig er våde – på denne måde sikrer Dansk Tang et produkt i verdensklasse.

Danske Frilandssnegle

Bakkedraget 30,
4000 Roskilde

Danske Frilandssnegle er Danmarks største farm med lokalt producerede spisesnegle, eksklusivt opdrættet på friland ved Roskilde under kontrollerede forhold. Farmen ejes af Ditte Ankjærgaard, som er tilhænger af bæredygtighed, cirkulære produktioner og lokalproducerede råvarer. Sneglen, som dyrkes, hedder Voldsnegl og kaldes ofte for ”lillebror” til Vinbjergsneglen. Sneglene bruges som et alternativ til kød og er velsmagende, proteinrige og fedtfattige.

Davids Have

Brordrup Bygade 1,
4621 Gadstrup

David Brook Rosen er uddannet planteskolegartner og har arbejdet med mange forskellige typer grøntsager bl.a. hos Søren Wiuff på Lammefjorden. Han startede Davids Have i 2016 og nu ligger haven i Gadstrup nær den naturskønne Ramsødal. En dag samlede han en kasse med sine grøntsager og gik ned til en lokal restaurant og spurgte, om de have lyst til at bruge grøntsagerne fra haven i deres retter. De var begejstrede for grøntsagerne og siden er Davids vision blevet at dyrke så mange grøntsager til andre på mindst muligt areal. Grøntsagerne dyrkes uden kemiske sprøjtemidler eller kunstgødning.

Dyssegårdens Juletræsplantage

Frederiksborgvej 570
4000 Roskilde

Dyssegaard en gårdbutik, hvor der sælges fjerkræ, okse, svin og lammekød. På Dyssegaarden brændes der for de gode, lokale fødevarer, som er lavet med dyrevelfærd og lokal slagtning, samt kødkvalitet som vigtigste pejlemærker.

Grennessminde

Snubbekorsvej 18
2630 Taastrup

Grennessminde tror på oplevelser for alle sanser. Der er grøntsager og planter, gartneri, butik og café, og alt er økologisk. Her kan man handle brød, kager, most og kaffe. Gå på eventyr i drivhusene og se, hvordan alt laves fra bunden, og tag på pluk-selv-eventyr i markerne. På gartneriet følges årstiderne, hvor der fx på marken i sensommeren er mulighed for selvpluk af økologiske grøntsager. I drivhuset er et imponerende syn af lange rækker af tomatplanter, og på marken står kål, porrer, salater, selleri, og spiselige blomster.

Grow up Farm

Mellem Broerne 12 C,
4100 Ringsted

Grow Up Farm er en bæredygtig farm, som producerer mikrogrønt. Mikrogrønt er som karse, små skud af urter og spædt grønt; fyldt med smag, styrke og farve. Mikrogrønten dyrkes i en vertikal farm i et lukket klimakammer, hvilket betyder at ingen jord, sprøjtemidler eller insekter er at finde i produktionen. Fokus er bæredygtighed og miljøvenlig produktion

Grøntholtgaard

Glænøvej 411
4230 Skælskør

Grøntholtgaard er en økologisk familiebedrift, med mange forskellige afgrøder, der satser på lokalt salg. Neel og Carsten driver gården og følger de gamle økologiske principper, med enkle små maskiner og en masse manuelt arbejde, sammen med en mangfoldighed i afgrøderne. Derved skaber de en stortilfredshed for dem og deres sortiment, samt naturen. Af det brede sortiment kan der nævnes majs, sommerløg, græskar, selleri, persille, samt flere forskellige former for kål.

Gårdbutikken Hyldenmarken

Bildsøvej 116
4200 Slagelse

Gårdbutikken Hyldemarken har sin beliggenhed ved Bildsø, hvor der produceres råvarer med respekt for dyrene og miljøet. Fra gårdbutikken sælges der planter, grønsager, frugt, kød og æg. Hyldemarkens specialitet er dog kartofler, hvor der dyrkes 20 forskellige sorter om året.

Ud over deres almindelige produktion, har de i sommerhalvåret en stor “spiselig have”, med over 100 forskellige spiselige blomster og planter. Har kan du plukke blomster og blade til en salat du aldrig har prøvet før.

Hanbi v/Hans-Erik Germuth

Bakkedraget 18
4000 Roskilde

Hans-Erik Germuth har haft bier i over 30 år i sin have på Bakkedraget Roskilde. Bierne kan flyve op til 3 km, som betyder, at bierne indsamler nektar fra det meste af Roskilde by.Derfor er Hans-Erik hvert år i stand til at få den meget eftertragtede lindehonning – en honningtype som konkurrerer med lynghonningen om at være Danmarks bedste honning. Voksen i bigårdene er uden pesticider.

Havtorn fra Himmelev

Grundsmag har selv samlet havtorn ved grusgraven i
Himmelev/Trekroner.

Herslev Bryghus

Kattingevej 16,
4000 Roskilde

Herslev Bryghus producer økologisk øl og ligger i naturskønne omgivelser – faktisk midt i Nationalpark Skjoldungernes Land i landsbyen Herslev tæt ved Roskilde Fjord. Kvalitet, egne økologiske råvarer og sporbarhed i produktionen er værdierne bag, når bryggeriet dyrker, forarbejder og forfiner kornet til øl, brændevin og øl-eddike.

Hegnsholt

Lejrevej 52
4320 Lejre

Hegnsholt er en økologisk bondegård ved Lejre, som har økologiske kyllinger og lam. Gården er drevet og ejet af hønsemutter Johanne Schimming. Hønsene bor i et mobilt hønsehus på en kløvergræsmark og huset flyttes ugentligt, så der altid er grønt græs. En Hegnsholt-kylling lever helt op til 90 dage før den bliver slagtet og derfor vejer den også mere end en konventionel kylling, nemlig 2,2-2,5 kg.Hegnsholt har åbent hver lørdag kl. 10-13. Her kan alle komme forbi og se dyrene. Man kan også købe høns, foder og tilbehør såvel som bestille andele på lam og kylling.

Herslev Grønvirke

Nordmarksvej 1
4070 Kirke Hyllinge

Grønvirke, som er projektudvikling og kommunikation med fokus på bæredygtighed, og Herslev Bryghus er gået sammen om madsamarbejdet ’En del af Herslev’, som handler om mad og øl. De er gået sammen, fordi de tror på, at de forbindelser de skaber til hinanden, til lokalsamfundet, til byerne omkring dem og til naturen vil give mere. Mere øl og mad af en særlig kvalitet, flere smagsoplevelser, mere liv på landet og i byen – flere mangfoldige landskaber og en rigere natur.

HerthaMarken

Brobjergvej 8,
4060 Kirke Såby

Som led i en længere drøm og vision om at tage forretningen tættere på råvarerne, valgte Herthadalen i foråret at etablere sin egen 100% økologiske grøntsagsmark, HerthaMarken. Med kun 10 minutters transport til restauranten har Herthadalen 2 hektar jord fyldt med grøntsager samt egen innovative landmand, Fredrik Sahlin.
At etablere egen grøntsagsmark betyder, at de kan nørde lokale råvarer endnu mere- og at Herthadalen med tiden kan blive så selvforsynende som muligt.

Kuberts Fisk

Støden 5,
4000 Roskilde

Kuberts Fisk finder du lige midt i Roskilde - og på gågaden i Nykøbing Sjælland. Butikkerne ejes af Lars og Tanja Kubert og her finders et stort udvalg ad både fersk fisk, skaldyr, røgvarer, hjemmelavede delikatesser og færdigretter.

La Treccia

Valhøjs Alle 160
2610 Rødovre

Det lille mejeri La Treccia har sin placering i Rødovre, hvor der laves traditionelle italienske friskoste på dansk økologisk jerseymælk.
De to fætre Oscar og Luca, har deres rødder tilbage til Calabrien i det sydlige Italien. Netop i det syditalienske område, er kærligheden til mad ekstraordinær og fætrene fandt sammen på grund af kærligheden til den håndværkmæssig madtradition. Deres specialitet er oste der kaldes pasta filata, men Ricotta, mascarpone og stracchino produceres også hos La Treccia.

Legro Gartneri

Sognevejen 14
2690 Karlslunde

Sæt krydderi på tilværelsen med friske, danske og økologiske krydderurter fra Legro Gartneri, der ligger et par kilometer fra Roskilde i Karlslunde. Gartneriet dyrker alt fra persille, brøndkarse og kørvel til Rucola under forhold der gør netop danske grøntsager og urter til nogle af verdens reneste.

Mannerup Møllegård

Hovedvejen 227, 4320 Lejre

Gemt bag høje lindetræer ligger den økologiske Mannerup Møllegård i Osted, med en mælkeproduktion, der huser 160 malkekøer af racen ”rød dansk malkerace” og 160 kvier og kalve. Køerne er på græs, og kommer hjem når de skal malkes. Gården er åben som besøgsgård hver dag 10-16. Onsdag - lørdag sælges frisk-tappet sødmælk fra gårdens køer fra mælkeautomaten.

Mejnerts Mølle

Forsingevej 4
4470 Svebølle

Mejnerts er et familiedrevet, økologisk landbrug på 880 hektar med egen mølle og produktion af korn og mel beliggende i Svebølle på Vestsjælland. Kornet males på gammeldags stenkværne og med denne kvalitetssans produceres unikke produkter, hvor melet bevarer alle de næringsstoffer og høje fiberindhold, som naturen har frembragt.

Familien Mejnerts driver de mange hektar økologisk jord fra fire gårde ved Kalundborg, hvor der i Svebølle også sælges mel og brødblandinger fra deres hyggelige gårdbutik.

Mikroflora

Drosselvej, 4000 Roskilde

MikroFlora er et lille foretagende i Roskilde. Her bliver spiregrønt dyrket i bakke på metalreoler i et lille rum. Der er bl.a. porrer, ærter, broccoli og solsikkekerner, men intet af det er til at kende, da mikrogrønt er planter, der kun lige er vokset ud over det første lille blad, hvilket giver nogle små, men friske, smagfulde og vitaminrige grøntsager, som kan pifte de fleste gastronomiske retter op.

Møllehøj Kartofler & Grønt

Brunhøjvej 6
3670 Veksø

På Møllehøj gården i Veksø kan man finde et stort sortiment af årstidens grøntsager, direkte og frisk fra marken. Om foråret bugner gårdbutikken af asparges og rabarber, senere følger de nye kartofler og de solmodne jordbær. I løbet af sensommeren og efteråret skifter udvalget til sprøde rodfrugter med masser af smag og alle tænkelige sorter af kål. Udover grøntsager har Møllehøj også altid frisklagte æg i gårdbutikken. De skønne årstidernes grønt kan købes direkte af Helle på Stændertorvet i Roskilde hver onsdag og lørdag.

RAADHUSKÆLDEREN

Fondens Bro 3
4000 Roskilde

Restaurant Raadhuskælderen ligger under Roskildes gamle rådhus, 50 meter fra Domkirken som er kendt fra UNESCO’s Verdensarvsliste. Om sommeren serveres der i gårdhaven, som er placeret mellem det gamle rådhus og Domkirken. I disse unikke omgivelser kan du sidde og nyde et måltid mad, midt i byen, i solen eller i æbletræernes skygge. I år har der været muligt at høste afgrøder fra denne gårdhave.

Ryttergaardens Kartofler

Kirkerupvej 30,
4000 Roskilde

Landmand Peter Rytter Mølgaard er ejer og driver af Ryttergaarden Kartofler. De er blandt de første til at have nye danske kartofler fra friland. Derudover sælges også jordbær, grønne asparges og æg fra egne fritgående høns.

Slagter Frimann

Lige nede i Støden i Roskilde ligger Slagter Frimann, der har fået prisen som årets bedste slagter. Her bliver der ikke gået på kompromis med kvalitetsniveauet på de lokale råvarer. Fra disken sælges flere forskellige råvarer, alt fra svin til kylling og oksekød

Slagtergården i Holbæk

Smedelundsgade 23a
4300 Holbæk

Slagtergården i Holbæk har været økologisk slagter siden 1988. Alle deres hjemmelavede specialiteter, pålæg og kødprodukter følger derfor økologiske principper i både fremstillingen og forarbejdningen. De udvælger selv deres kødkvæg, grise og lam, som de opkøber i nærområdet hos lokale opdrættere. Slagtergården sælger til mere end 25 detailhandlere og gårdbutikker på Sjælland. 

Stensbølgård

Smedevej 18, Kyndeløse
4070 Kirke Hyllinge

Stensbølgård ligger i det skønne Hornsherred – mellem Roskilde fjord og Isefjorden. På den økologiske Stensbølgård bor Kirsten og Johan, som er født på gården og er fjerde generation. Her tager de kærligt hånd om bl.a. 120 økologiske malkekøer og ca. 150 kalve og kvier og der dyrkes, passes eller afgræsses på 200 hektar Sjællandsk landbrugsjord. På Stensbølgård produceres også omkring 3000 liter økologisk mælk - hver dag - som bl.a. leveres til Hansen Is. Stalddørssalget på gården er altid åbent, hvorfra der er selvbetjening af årstidens friske grønsager direkte fra marken.

Svanholm

Svanholm Gods 4A
4050 Skibby

Storkollektivet Svanholm Gods hører til blandt pionererne inden for dansk økologi og var med til at starte økologisk Landsforening i 1981. Det økologiske gods ligger i Skibby, Hornsherred, og på Svanholm er grundtanken, at man arbejder sammen om at styrke økologisk bæredygtighed og lokalt producerede grøntsager.

På Svanholms 230 ha findes der får og Jersey køer samt grøntsager og frugt. Dyrkningen og driften sker i et fælles ansvar af landmænd og beboere – for at nå målet om kvalitet, lokal forankring og sundhed for både dyr og mennesker.

Søris

Sørisvej 2A
3650 Ølstykke

Sørisgaard ligger mellem Ølstykke og Slangerup i Nordsjælland og er en familievirksomhed, der igennem næsten 30 år har dyrket økologiske grøntsager med en mission om at gøre sunde, velsmagende råvarer tilgængelige for så mange danskere som muligt. I dag dyrker Søris ca. 120 hektar med korn, kartofler, rodfrugter, kål, græskar m.m., og Søris’ jord har ikke været sprøjtet i 30 år.

Søtofte Jordbrug

Søtoftevej 74,
4100 Ringsted

I 2017 etablerede den unge landmand Michel Poulsen det regenerative landbrug i Ringsted. Her arbejder han dagligt sammen med 900 fritgående høns, som nyder græs og luft fra morgen til aften - året rundt. Produktionen er tænkt anderledes,
da man ikke muger ud hos hønsene, men flytter hønsehusene hver dag. Det gavner dyrene og landbrugsjorden.

Thyras Bryg

Søndervang 1,
4000 Roskilde

Thyras Bryg er et uafhængigt nanobryggeri i Roskilde, etableret i foråret 2018 af brygger og ejer Michael Lind Olsen. Navnet Thyras Bryg stammer fra vejen, hvor det hele startede; Thyrasvej i Roskilde. Thyras Bryg er nok et af landets mindste bryggerier, da de i bryggeriet kun kan lave op til 60 liter ad gangen. Thyras Bryg udvikler hele tiden nye smage, men har også varianter som brygges igen og igen, som fx Belle Saison, den prisvindende Über Doppel Bock og den efterspurgte Hindbær Lakrids Øllet, som ofte er på hanen på den lokale ølbar Klosterkælderen, hos Caseus og Why Food and Cocktails. Man kan købe flasker direkte fra bryggeriet.

Tvedemose Champignon

Tvedemosevej 2, Snesere
4750 Lundby

Tvedemose Champignon ejes i dag af Jens Christian Hansen, hvis far, farfar og morbror grundlagde gården i 1963. På Tvedemose dyrkes der 1.600 tons champignon og 15 tons specialsvampe om året. Både økonomisk og social bæredygtighed er en af de bærende elementer i Tvedemoses forbrug og produktionsmetoder, og produktionen har været fri fra sprøjtemidler i 10 år, hvilket er med til at give Tvedemoses svampe deres høje kvalitet.

Vibe Økologi

Blæsenborgvej 9,
4320 Lejre

Henrik Byrial har den økologiske gård, Vibevadgaard i Lejre, hvor Byrial forædler, dyrker og forarbejder økologiske bær, bl.a. Aronia, som leveres til NOMA. Markerne huser forskellige bærbuske, bl.a. Havtorn, Ellebladet Bærmispel, Immerbær, stikkelsbær, ribs og solbær. Hos Byrial tror man på at nøglen til fysisk og mental sundhed ligger i at skabe en dybere sammenhæng mellem mennesker og natur.

Æbleriget

Stestrup Old 17, 4360 Kirke Eskilstrup

Æbleriget er en smuk, gammel økologisk æbleplantage. På plantagen sælges der økologiske æbler til gode restauranter regionalt og i København – og ind i mellem også en kasse eller to til private. Æbleriget dyrker 80 forskellige æblesorter, herunder engelske og franske cideræbler, som sælges til most grundet deres friske smag. Mosten bliver både til cider fx hos Herslev Bryggeri og til en herlig æbleeddike. På plantagen holdes der også gæs, høns, ænder og får.

Øllingegaard

Borupvej 69
3320 Skævinge

Øllingegaard er et 100 % økologisk mejeri i Skævinge ved Hillerød, som hver dag indvejer dugfrisk mælk fra 6 økologiske landbrug på Sjælland. Udover mælk og syrnede produkter, som koldskål og creme fraiche, leveres der også oste i eget navn. Øllingegaard har fået fødevareprisen, og deres smør er kåret til Danmarks bedste.

Østagergård

Slettebjergvej 21
4174 Jystrup

På Østagergård produceres der en række økologiske melsorter, og der drives kødkvæg af racen Angus. Her er økologi omdrejningspunktet, og det er helt essentielt, at dyrene lever et godt og ustresset liv. Kødkvægene bliver udelukkende fodret med græs, hø eller ensilage. Østagergård sælger ud af deres økologiske mel og eget færdigbagte brød samt Angus-kalvekød.

Ôxneholm

Søndre Mellemvej 48,
4000 Roskilde

Öxneholm ønsker at tage ansvar for deres kødproduktion ved at sortere og genbruge affald, og nedbringe deres CO2-aftryk ved at nedsætte vand- og strømforbrug. Deres passion er at sælge alt slags kød, charcuteri, vildt og fjerkræ til dem, som elsker at lave mad, samtidig med, at der er fokus på bæredygtighed.

Åmosegård

Jyderupvej 84,
4450 Jyderup

Bag Åmose gård står Anders og Signe Couppé. Her er de landmænd med i alt 160 grise (søer), som lever i hytter på markerne. Her roder de rundt i jorden, bygger rede og spiser friskt græs. Grisene kan besøges på bestemt tidspunkter af året, når Åmose byder velkommen til Sofari.