Nationalpark Skjoldungernes Land

OPLEV EN UNIK DEL AF DANMARKSHISTORIEN

Sjælland har fået sin første nationalpark - Skjoldungernes Land – som ligger ved Roskilde, Lejre og Frederikssund. Nationalparken blev indviet i 2015 og den 1. april 2017 blev planen for nationalparkens arbejde vedtaget.

Det er blot 30 minutters kørsel fra København, som bringer dig direkte ud i Skjoldungernes Land. Her har mennesker levet siden tidernes morgen og efterladt sig spor. Og det er ikke så sært. Nationalparkens 170 kvadratkilometer rummer nemlig enestående natur, kulturhistorie og et af Danmarks smukkeste istidslandskaber med bølgende bakker og store smeltevandsdale.

Skjoldungernes Land rummer alt det, som man kan ønske sig af en nationalpark med fjorden, skovene og kultur som Roskilde Domkirke, der er udnævnt til verdensarv af FN-organisationen UNESCO. Det faktum, understøttet af den enorme lokale opbakning fra både Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommune samt fra interesseorganisationer og myndigheder, er årsagen til, at området omkring Roskilde nu kan kalde sig nationalpark.

Nationalparken understreger Roskildes unikke kombination af fjordlandskab og kulturminder

Man finder en mosaik af naturperler, som kan opleves på cykel og gåben. De mange stier, shelters og ture i nationalparken giver dig mulighed for selv at opleve naturen, kulturhistorien og landskabet helt tæt på.
I den ’blå del’ af nationalparken kan du besøge Roskilde Fjord med strandenge, kystskrænter, øer og holme – og et fugleliv af international klasse. I den ’grønne del’ kan du forsvinde ind i de store midtsjællandske løvskove med lysninger, vandrestier, lejrpladser og rene badesøer.

Fakta om Nationalpark Skjoldungernes Land:

Samlet areal: 170 km2
Landareal: 108 km2
Fjord: 62 km2
Fredede arealer: 65 km2 (ca. 60 % af arealet)
Natura 2000: 89 km2 (ca. 52 % af arealet)
Private arealer: 87 km2 (ca. 80 % af landarealet)
Kystlinje: 99 km i det indre Roskilde Fjord
Nord til syd: 28 km
Øst til vest: 19 km
Fortidsminder: 145 stk
3 kommuner i nationalparken:      Roskilde, Lejre, Frederiksund

 

Del denne side

Adresse & Kontakt:

Nationalpark Skjoldungernes Land
Ledreborg Alle 2B
4320 Lejre
Tel.:93597090
Website

Besøg Turistbureauet på Stændertorvet i Roskilde og få ideer til ture eller hent kort og rutevejledninger.

Det grønne & blå:

I den nordlige del af nationalparken skaber fjorden med dens kyster, øer og holme et varieret indlands-farvand, som kan bruges til blåt friluftsliv som sejllads, svømning og fiskeri. De store skovområder og bakkede landskaber i den sydlige del af nationalparken giver mange muligheder for grønt friluftsliv.

Få mere inspiration her:

Roskilde Domkirke - UNESCO verdensarv

Oplev 39 kongegrave i Roskildes smukke katedral - domkirkens arkitektoniske stilarter har bragt den på UNESCO's verdensarvsliste. Vi anbefaler varmt et besøg!

Play Video

Panoramaruten - Cykelruten ved fjord & i landskab