Nu er H.M. Dronning Margrethe IIs gravmæle opstillet i Roskilde Domkirke

april 25, 2018

H.M. Dronning Margrethe IIs gravmæle er opstillet i Roskilde Domkirke. Selvom monumentet er opsat kan man ikke se det som besøgende i domkirken, da der er opstillet en afskærmning i kirken. Gravmælet vises først frem for offentligheden efter Dronningens død. Der er udfærdiget en tildækning, som giver Domkirkens besøgende mulighed for at besøge kapellet, selvom gravmælet er opsat.

Gravmælet står i Sankt Birgittas Kapel i Roskilde Domkirke. Her vil Dronningen blive stedt til hvile ved siden af næsten 40 danske konger og dronninger fra den tidlige middelalder og frem til i dag. Roskilde Domkirke har siden 1400-tallet fungeret som gravsted for den danske kongeslægt. Gravmælet indskriver sig i en lang tradition for at opføre et eftermæle i Roskilde Domkirke for Regentens liv og gerning.

Både gravmælet og tildækningen er udfærdiget af Bjørn Nørgaard, og en 1:10 kopi af gravmælet er udstillet i Roskilde Domkirke, hvor besøgende gennem informationstavler og en kommende udstilling, der forventes åbnet ultimo juni måned, kan følge hele processen bag udformningen af et moderne gravmæle. 

Alle billeder Keld Navntoft, Kongehuset ©

Del denne side