Roskildes vikinger

Guide: Vild med Roskildes Vikinger

Foto: Sagnlandet Lejre Ole Maling

Besøg Roskilde og oplev hvorfra fjorden vikingerne stævnede ud i verden i deres innovative skibe -  kom med på guidet vandretur gennem vikingetidens landskab og smag på Ny nordisk vikinge mad og drik prisvindende mjød, de gamle guders drik!

Dag 1

Fra bunden af Roskilde Fjord stævnede vikingerne ud på togter for at handle, bosætte sig og plyndre. Den historie kan man høre meget mere om på Vikingeskibsmuseet, hvor man kan starte dagene i Roskilde. Nyd også stemningen på Museumsøen og spis Ny Nordisk Vikingemad i caféen, der ligger med udsigt til bådeværftet og Vikingeskibsmuseets vikingeskibe og historiske træbåde.

Start på Vikingeskibsmuseet i Roskilde
På museet kan du opleve historien med alle sanser. Mød håndværkeren, tag med på en af de daglige rundvisninger eller tag familien med på en opdagelsesrejse rundt på museet. Se værftet, hvor de bygger skibe, som vikingerne gjorde det, og i Hallen står de 5 originale vikingeskibe fundet i Roskilde Fjord. På museumsøen går den vilde oplevelsesjagt efter svar på gåden om de hemmelighedsfulde vikinger.
Gå om bord i vikingernes kulinariske verden på Café Knarr
Café Knarr serverer mad, der er tilberedt efter principperne i 'Ny Nordisk Vikingemad'. Vi benytter os af de råvarer, der var kendt af vikingerne, så her er hverken kartofler, tomater eller agurker, men fladbrød, kvan, havtorn og perlebyg. Maden forbinder maritim historie og vikingernes råvarer og inviterer museets gæster til at opleve de fem originale vikingeskibe på nye måder. Samtidig fortæller maden også om den verden vikingerne mødte på deres rejser til fjerne egne og de madkulturer de mødte der.

Dag 2

Snør vandreskoene eller hop på toget og udforsk Nationalpark Skjoldungernesland som både Roskilde og Lejre er en del af. I dag kan i besøge Lejre hvor de tidlige sagnkonger sad! Området er berømt som Danmarks fødselssted samt som hjemsted for de myteomspændte sagnkonger “Skjoldungerne” og det berømte heltekvad “Beowulf”. Går turen videre efter frokost på Herthadalen, kan i komme tilbage i tiden i Sagnlandet Lejre, som ligger et stenkast fra Herthadalen.

Guidet vandretur i vikingernes fodspor
Sammen med Trek ViaPia kan man komme med på en spændende vandretur gennem vikingernes landskab - nemlig en guidet tur ad Skjoldungestien i Nationalparken. Vandreturen mellem de to kongebyer Roskilde og Gl. Lejre, hvor de mytiske sagnkonger holdt til, er 17 km. Undervejs vil I opleve historiens vingesus i landskabet og høre de fortællinger som er knyttet til 1000 års kulturhistorie og valget af området som Nationalpark.
Lejre Museum - Magtcentrum og kongesæde
Turen kan gå forbi Lejre Museum og de fascinerende monumenter fra fortiden omkring Gl. Lejre. Lejre var magtcentrum og kongesæde i vikingetiden og i yngre jernalder – ikke bare for en enkelt konge eller i en kort periode, men i mere end 500 år. Her i det smukt kuperede og historiske naturområde finder man nogle af Danmarks bedst bevarede oldtidsfund fra vikingetiden.
Middag i skoven på Herthadalen
Efter en vandretur vil en middag være oplagt og intet sted er mere oplagt end hos Restaurant Herthadalen, der er placeret i Skjoldungernes nationalpark. I løbet af efteråret byder Restaurant Herthadalen på forskellige menuer, hvor Mortensaften menuen starter sæson. Herefter vil der løbende være events som "Live jazz og cocktails".
Sagnlandet Lejre - og den storslåede Kongehal
Besøg Sagnlandet Lejre, som ligger et stenkast fra Herthadalen. Her kan alle blive en del af vikingernes dagligdag! Sejl en tur på søen i udhulede træbåde, hug med økse som i gamle dage, eller gå på jagt efter fortidens skatte.  NYHED i år: Det er en overvældende oplevelse at træde indenfor i Danmarks største kongehal fra vikingetiden, rekonstrueret efter de haller, som er fundet i Lejre. Kongehallen åbnede officielt d. 17. juni 2020 og er et must-see. Fra Sagnlandet Lejre går bussen til Lejre Station, hvor toget tager jer med tilbage til Roskilde på bare 7 minutter.

Dag 3

Snoremark Mjød - Gudernes drik!
En dag sammen med vikingerne kan tilbringes hos Snoremark, som brygger Danmarks bedste mjød, gudernes drik. Få en rundvisning og smagning på de to genskabte mjød fra bronzealderen samt den arkæologiske viden om mjød og betydningen gennem historien. Kom med på unikke mjødsmagninger og rundvisninger på Snoremark over efteråret: På udvalgte søndage i september kl. 14.30/ På udvalgte søndage i oktober kl. 14.30. Der er smagsprøver på mjød og cider.

Overnatning på Zleep Hotel Prindsen

Zleep Hotel Prindsen Roskilde er et klassisk hotel med smuk facade og rokoko-indretning. Bygningen er kendt som Prindsen og har end 300 år lang historie, som gør, at hotellet tilbyder helt unikke rammer for jeres overnatning. Hotellet har en fantastisk beliggenhed, midt på Roskildes gågade, og I har fri adgang til parkeringspladsen bag hotellet. I kan nemt gå til Roskildes største attraktioner.